Web Tasarim

Vizyonodak Web Tasarım, Ankara Web Tasarım ve Reklam Ajansı

Web Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Web Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Web tasarımda başarılı olmanın yolu dikkatli ve özenli bir çalışmadan geçer.  Kolay kullanım , performanslı bir yapı ve iyi bir içerikle başarılı sayfalar oluşturulabilir. Web site tasarımı sürecinde her ayrıntı çok büyük bir öneme sahip olacaktır. İlgilenilmeyen bir sorun veya basit gibi görülen bir hata bunların dışında büyük bir sorunu tetikleyebilir. Örneğin tasarım sürecinde  kullanılan öğelerin hatalı yerleşimi sayfa yayınlandığında ekran çözünürlüğünden dolayı kaymalara veya çirkin bir biçimde görüntülenmesi neden olabilir. Her kullanıcı farklı tarayıcılarda farklı çözünürlük oranlarını kullanmaktadır. Bunlar kullanıcının makinesine göre değişkenlik gösterebilir. Ekran çözünürlüğü tam olarak ayarlanmadığında sayfa aşırı büyük veya aşırı küçük görüntülenebilir. Veya sayfaya ait öğeler  orantısız boyutlara dönüşebilir. Bunlarda çirkin bir görüntü oluşmasına neden olacaktır. Bunların önüne geçmek için de site yayınlanmadan önce testlere tabi tutularak farklı tarayıcılar da denenmelidir. Günümüzde kullanılan tarayıcıların çoğu google olduğu gibi safari , yahoo , bing , yandex gibi tarayıcılarda kullanılmaktadır. Tasarlanan sitelerin bu tarayıcılarla da uyumlu olması gerekmektedir.

Tasarım süreci ne kadar dikkatli ve özenli bir süreçte yürütülür ise o kadar kullanışlı bir site ortaya çıkacaktır. Bir web sitesini başarılı sayılabilmesi için kullanabilirliği çok önemli olmaktadır. Kullanıcıların ilgisini çekecek ve sitenin sürekli kullanıcıları olarak belirlenmesini kullanışlı bir yapıya sahip olmasıyla mümkün olacaktır. Web sitelerinden örneğin ; e-ticaret sitelerini örnek verelim . Rekabet düzeyi yüksek olan bu alanda karmaşık bir yapıya sahip olmayan bir site hemen tercihlerin dışında kalabilir. Bunun önüne geçmek için de kullanıcının siteyi en rahat bir biçimde kullanacağı bir tasarıma ihtiyaç duyulacaktır. Tasarım ne kadar kullanışlı olursa sitenin ziyaretçi sayısı da buna paralel olarak artacaktır.

Bunların yanında performanslı bir yapıya sahip olan bir site de başarılı sayılması için bir diğer kriterdir. Performans seviyesi sitede ki bir takım öğelere göre değişkenlik gösterebilir. Bu öğelerden biri ise tasarım sürecinde aşırı grafik kullanımıdır. Flash tasarımlarla yapılan web siteleri boyut olarak yüksek boyutlara sahiptirler. Tasarım olarak estetik ve şık bir yapıya sahip olan flash tasarımlar düşük internet hızlarına sahip olan kullanıcılarda donmalara ve kasılmalara neden olacaktır. Aşırı grafik kullanımı gereksiz olduğu kadar performansı da düşürecektir. Bunun yerine az bir şekilde yeterli grafik kullanımı hem daha şık bir tasarım hem de performanslı bir yapı oluşturacaktır. Bir diğer tasarımda yapılmaması gereken ise aşırı reklam kullanımıdır. Aşırı reklam kullanımı hem sitenin performansını etkileyecek hem de site kullanımını engelleyecektir. Web sitesinde tabii ki reklam olabilir ama bu oranın ölçüsü kaçırıldığında ortaya hoş bir görüntü çıkmayacaktır. Siteye giren kullanıcı reklamlarla boğuşmak zorunda kalmaması gerekmektedir. Bunun için bu kriterler dikkate alınarak tasarım süreci yürütülmelidir.