Web Tasarim

Vizyonodak Web Tasarım, Ankara Web Tasarım ve Reklam Ajansı

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre İnternet Sitesi Açma ve Bilgi Verme Zorunluluğu

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre İnternet Sitesi Açma ve Bilgi Verme Zorunluluğu
1535 maddeden oluşan 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu 14 Şubat 2011 tarih ve 27846 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu (Yeni TTK) ile birlikte iş hayatımıza giren ve dikkat edilmesi gereken yeni düzenlemelerden birisi de internet sitesi ile ilgili zorunluluklardır. Yeni olarak ifade ediliyor çünkü bir önceki kanunda (6762 sayılı TTK) böyle bir madde bulunmamaktaydı.





YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ŞİRKETLER WEB SİTESİ YAPTIRMAK VE VAROLAN WEB SİTELERİNİ UYUMLU HALE GETİRMEK ZORUNDADIRLAR.





Yeni yasanın istediği web sitesi nasıl olmalıdır?
- Web siteniz olsun ya da olmasın yasa kriterlerini uyan bir site yapılması ya da var olan sitenin yasaya uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
- Yapılacak web sitesinin kolay kullanılır bir yönetici paneli olmalı ve bu sayede güncel bilgiler ve şirket içi durumlar hakkında bilgilendirme yapılabilir hale getirilmelidir..
- Site sürekli erişime açık yani kesintisiz olmalıdır.
- Teknik yazılım ve barındırma desteği fatura ve sözleşme dahilinde kurumsal bir firmadan alınmalıdır. Aksi halde sitenin kurallara uygun yapılmadığı kabul edilecektir.

Web siteniz sizin imajınızdır bu yüzden web sitesi  yaptırırken sadece yasada belirtilenleri kapsayan sınırlı bir yapı değil, şirketin kurumsal tanıtımını da yapacak profesyonel bir web sitesi olarak da kullanılacak şekilde hazırlanılmalır.

Hangi Şirketler Web Sitesi Yapmak Zorunda Kalacaklar?
Sanıldığının aksine, tüm şirketler değil, sadece sermaye şirketleri web sitesi yaptırmak zorundadırlar. Tasarıya göre sermaye şirketlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Anonim Şirketler
- Limited Şirketler
- Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler

Hiç Web Sitesi Yaptırmayan ya da Yasaya Uygun Web Sitesi Yaptırmayan Sermaye Şirketleri Ne Olacak?
Tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde hiç web sitesi yaptırmayan ya da yasaya uygun web sitesi yaptırmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklar.

Bunun yanında; web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklardan failler (bu kişilerden söz konusu fiili işleyenler) üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklardır.

14 Ocak 2011' de yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere web sitesi zorunluluğu yasalaştı. Yeni Türk Ticaret Kanununa göre her şirket kanuna uygun web sitesi yaptırmak durumunda kalıyor.
Yasaya uymayarak site yaptırmayan ya da eksik bilgiler içeren site yaptıranlara hapis ve para cezası uygulanacak.
- Yasa ile birlikte tüm sermaye şirketleri web sitesi yapmak,
- Yasada belirtilen şirket bilgilerinin güncel halini sitesine girmek,
- Zorunlu olacak bilgileri sürekli güncel tutmak zorundadır. 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yasaya uymayarak site yaptırmayan ya da eksik bilgiler içeren ve halkı yanıltmaya yönelik olan site yaptıranlara hapis ve para cezası uygulanacak. 2012 Temmuz ayı yasanın yürürlüğe gireceği tarih olup, önümüzdeki zaman zarfı ise şirketlere tanınan süredir.


Peki yeni yasa neden getirildi?
Günümüzde internet en güçlü, kolay ve hızlı iletişim aracı olmayı başarmıştır. İnsanlar aradıkları hizmetleri, ürünleri internet üzerinden bulup, kapısına kadar gelmesini isteyebilmekte, izlediği ve tanımak istediği şirketleri internet üzerinden takip edebilmekte. İletişim ve haberleşmede bu denli etkili olan internet, sermaye şirketleri için çok önemli konumdadır çünkü sermaye şirketleri çok ortaklı, iletişime ihtiyaç duyan, şirket içi olayların ve kararların kamuoyunu ve piyasaları ilgilendirdiği ve etkilediği yapılardır. Yeni yasa, sermaye şirketlerinin ortaklarını ve kamuoyunu şirketteki gelişmeler hakkında daha etkin biçimde bilgilendirmeye zorlamaktadır.